Nieuw succes in het basisonderwijs

Na eerder succes in de gemeente Rotterdam is vandaag de tweede betaalde arbeidsplaats voor een van onze deelnemers in het basisonderwijs een feit.
Toen onze deelnemer zich in juli 2019 bij ons meldde, lukte het hem maar niet om aan een baan te komen.
Zelf had hij al van alles geprobeerd, maar iedere keer weer kreeg hij weer een afwijzing van de werkgevers waar hij solliciteerde ondanks dat hij maar liefst 18 jaar (1999 – 2017) bij dezelfde werkgever had gewerkt in de functie van accountmanager.
Zoals Oscar zelf zegt: “Ze zijn gewoon op zoek naar een jongeman van in de 20 met 30 jaar werkervaring. Daar kom ik nooit tussen.”
Via de gemeente waar hij woont, moest hij een drietal re-integratiecursussen volgen voordat men daar vond dat Oscar klaar was om bemiddeld te worden naar een betaalde baan.
Hoewel Oscar het leuk vond om onder de mensen te zijn en in ieder geval een dagbesteding te hebben, merkte hij aan zichzelf dat het verplichte karakter hem behoorlijk tegen begon te staan.
“Het sporten met de andere cursisten vind ik dan wel leuk om te doen, maar ik heb eigenlijk niet het idee dat ik concrete stappen maak om aan het werk te gaan en dat is toch wel waar ik naar op zoek ben.”
Gelukkig bood het traject van stichting BAKboord voor hem een passende oplossing.

Tijdens een van de begeleidingsgesprekken bracht Oscar op dat hij van het weekend wiskundebijles had gegeven aan twee kinderen bij hem uit de buurt en dat hij aan zichzelf merkte dat hij hier veel energie van kreeg.
“Hun moeder was ook heel blij dat ik het hen zo goed kon uitleggen, want zelf snapte ze er ook niks van,” grapte hij.
Vanaf dat moment besloten we het roer om te gooien en ons te focussen op de mogelijkheden in het basisonderwijs.
Na wat telefonische acquisitie werden we door stichting Klasse uitgenodigd om langs te komen voor een kennismakingsgesprek.
Vanaf het eerste moment was er direct een klik en ondanks de onstuimigheden die de Corona met zich meebracht, mocht Oscar – nadat hij een VOG heeft kunnen overhandigen – in februari 2020 beginnen als vrijwillige conciërge op twee verschillende basisscholen.

Vandaag is het 9 november 2020 en heeft Oscar te horen gekregen dat hij een betaalde aanstelling als conciërge krijgt voor 0,7 FTE met oog op uren uitbreiding voor volgend schooljaar!
“Ik kan mijn geluk niet op. Ik sta iedere dag met veel plezier op om met een goed gevoel naar school te gaan en dat dit nu uiteindelijk heeft geresulteerd in een betaalde baan is natuurlijk helemaal geweldig. Ik ben blij dat ik nu niet langer afhankelijk ben van de uitkering van de gemeente en zelf mijn eigen boontjes kan doppen.”

Niks maakt mij trotser dan een deelnemer met zoveel passie te horen vertellen dat hij doet wat hij leuk vindt en waar hij gelukkig van wordt.
Het is prachtig om te zien hoe hij zijn verleden achter zich heeft gelaten en nu daadwerkelijk een nieuwe stap kan maken om zijn leven opnieuw op te bouwen.

Michel
Programmamanager